Befelé dőlő boka és lúdtalp ellen: supinált gyerekcipő

Befelé dőlő boka és lúdtalp ellen: supinált gyerekcipő

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy kevés olyan szülő van ma Magyarországon, aki nem találkozott volna legalább egyszer már a supinált gyerekcipők fogalmával. Lehet, hogy egy játszótéri beszélgetés során, egy gyermekorvosi vizsgálat alkalmával, vagy szülőknek létrehozott fórumokon került már így vagy úgy szóba. De gyakran megesik az is, hogy újdonsült szülők a gyerekcipős boltok polcai előtt állva szembesülnek legelőször azzal, hogy nem csak a hagyományos gyerekcipőknek, de a supinált lábbeliknek is ezerszínű kínálata van. Bokacipő, bakancs, szandál? Szerencsére szinte minden típusú lábbeliből kapni már speciális supinált változatot is. 
Evidens, hogy szülőként arra törekszünk, hogy csemeténk lábán mindig az adott évszaknak megfelelő, jól szellőző, kényelmes és lehetőleg strapabíró lábbeli legyen. De, hogy mikor indokolt, hogy supinált gyerekcipőt vegyünk? A következők sorok erről szólnak.

Befelé dőlő boka és lúdtalp ellen: supinált gyerekcipő 1

Mik a legfontosabb tudnivalók egy supinált gyerekcipőről?

Mielőtt még kapásból azt mondanánk, hogy a gyerekcipő az, amit egy szempillantás alatt kinő a kicsi, fontos tisztáznunk, hogy mitől különlegesebbek a supinált gyerekcipők, mint az egyszerű lábbelik. A supinált gyerekcipők fő ismérve, hogy ezek megerősített, döntött sarokkal készülnek, vagyis a belső talpszélük fél centivel magasabban van, mint a külső. Hogy miért? Mert így anatómiailag is kiválóan idomulnak a fejlődésben levő gyereklábakhoz, illetve a befelé dőlő boka és a lúdtalp korrigálására is hatékonyan használhatóak.

A supinált gyerekcipők stabil, egészséges járást biztosítanak

A szülőknek két típusa van: azok, akik szakorvosi konzultáció után, ortopédorvos vagy gyógytornász ajánlására vásárolnak supinált cipőket, míg vannak olyanok is, akik már indulásból ezt a típust keresik az üzletek polcain. Ártani semmi esetre nem ártanak vele, ám fontos hangsúlyoznunk, hogy szemmel látható és érezhető eredményeket csak azokban az esetekben várhatunk a supinált gyerekcipőktől, ha valamilyen lábat érintő fejlődési rendellenesség is fennáll. Ha ilyet tapasztalunk, a lehető leghamarabb igyekezzünk felkeresni egy szakorvost, akivel átbeszélhetjük a további teendőket.