Miért NE add fel a gyerekre a cipőt fordítva, még akkor se ha az ortopéd azt javasolja…

Miért NE add fel a gyerekre a cipőt fordítva, még akkor se ha az ortopéd azt javasolja…

Kedves Anyukák és Apukák!

Viszonylag hosszabb poszt következik…

Meglepődve tapasztaljuk, hogy többen is olyan tanácsot kaptatok szakembertől (sajnos vannak köztetek olyanok is, akik meg is fogadták), hogy gyermeketek BEFELÉ DŐLŐ bokájának kezelésére FORDÍTVA kell feladni a gyerekre a cipőt. 

Elsőre akár még meggyőző érvnek is tűnhet, hogy a fordítva feladott cipő ellenkező irányba dönti a bokát, kényszerítve ezzel a bokát a helye tartásra, ám ha egy kicsit elgondolkozunk hamar belátható, hogy ez a megoldás közel sem annyira jó, mint ahogyan azt gondoljuk SŐT többet is árthatunk vele gyermekünk lábának, mint azt gondolnánk. 

Emiatt úgy éreztük, hogy erről kellene írnunk pár gondolatot iránymutatásként:

  • Első kérdés, honnan tudjuk azt, hogy a gyermek lábára feladott cipő eredeti állapotában merre dönti a bokát, illetve merre dönti majd akkor, ha megcseréljük?
  • Talpunk és lábunk boltozata nem szimmetrikus, ezen okból kifolyólag egy ergonomikus cipő alkalmazkodik a láb állásához.
  • A cipőben kialakításra kerül nagy valószínűséggel valamilyen harántemelés. 
  • Nyilván csere esetén ez az emelés pont ott fog emelni, ahol nem kellene és ott nem fog ahol pedig kellene. 
  • Lábunk ujjai sem egy hosszúságúak. Képzeljük el mi történi a gyermekünk lábujjaival, ha a lábát egy cipőbe fordítva tuszkoljuk be. Valószínű, hogy kényelmes viselet
  • Nem győzzük elégszer hangsúlyozni: nagyon fontos, hogy a cipő kellőképpen fogja a gyerek bokáját, tehát egyáltalán nem mindegy milyen cipőt választunk, a rossz minőségű cipő probléma nem lesz megoldva akkor sem, ha a cipő fordítva van a gyerek lábán.
  • Melyik szülő ne szeretné, ha gyermeke minél hamarabb önállóan öltözködne? Kérdés, hogy ezt hogyan tegye, ha a kézre álló belülről kívülre tépőzárral záródó cipő pont az ellenkező irányba záródik, mint ahogyan egyébként kézre áll.
Miért NE add fel a gyerekre a cipőt fordítva, még akkor se ha az ortopéd azt javasolja... 1
Kacsaláb
Miért NE add fel a gyerekre a cipőt fordítva, még akkor se ha az ortopéd azt javasolja... 2
Normál felvétel

A fenti módszer 20-30 évvel ezelőtt, amikor a technológia és az orvostudomány nem volt ilyen fejlett szinten mint ma, még talán hasznosnak tűnhetett. Azonban a napjainkban, amikor már minden féle elváltozásra van megfelelő korrekciós termék, akkor inkább használjuk azt. 

Befelé dőlő bokára minden esetben használjatok SUPINÁLT gyerekcipőt!